i2c_Search_Icon

    Mernda Junction
    Shopping Centre

    Mernda Junction Shopping Centre’s vision was to create a new benchmark in neighbourhood shopping, community services and casual dining to service this well established trade area. Mernda is a rapidly developing residential area and is one of the fastest growing areas in Australia.
    LOCATION

    Wurundjeri Country | Mernda, Vic

    VALUE

    $35m

    CLIENT

    MJSC

    YEAR

    2019

    STATUS

    Complete

    IMAGE BANNER BLOCK 1Mernda
    MEDIA Block LANDSCAPE B Mernda

    The original design was by another architect. i2C was engaged to conduct a peer review to consider functionality and buildability of the shopping centre which enabled us make some improvements to the design. Design approval was granted by the Planning Minister, and not the local council, which restricted the number of changes we could make, particularly to the external layout and overall aesthetics of the centre.

    The trees represent the red gums found throughout the area

    IMAGE BANNER BLOCK 2 Mernda

    An impressive leaf shape skylight fills the centre of the mall

    MEDIA Block LANDSCAPE C 6 Mernda

    To complement this skylight structure there are more leaves designed into the ceiling. Timber battening beautifully balances the interior experience.

    The leaf shapes are featured in a number of touchpoints throughout the centre creating a sense of discovery for the shopper.

    MEDIA Block LANDSCAPE C Mernda
    MEDIA Block LANDSCAPE 3 Mernda

    The shopping centre situated  is over 2 levels on a sloping site. An under-croft carpark is situated on the lower level with 14 specialty shops. The upper level which includes a Coles supermarket, Liquorland, a number of specialty stores as well as an open deck carpark.

    The upper level had no dedicated access for the Coles loading dock. The location for the loading dock and truck access meant the carpark needed to be designed to allow for maximum access for delivery and waste collection trucks which created co-ordination challenges with the services, structure.

    The centre has many carefully designed pattern features

    MEDIA Block LANDSCAPE 4 Mernda
    MEDIA Block LANDSCAPE 5 Mernda

    The facades to the south and east are precast concrete panels suspended off the upper floor level. The 12m high panels suspended 6m above the ground provided some serious structural challenges. Having pedestrian access between the two levels was also difficult and required a switch-back travelator to be included in the design.

    IMAGE BANNER BLOCK copy 3 Mernda