i2c_Search_Icon

    Roxburgh Park
    Town Centre

    A sense of place, community and distinction are the defining aspects to the design philosophy behind the Roxburgh Park Town Centre Development.
    LOCATION

    Wurundjeri Country | Roxburgh Park, VIC

    VALUE

    $40m

    CLIENT

    Colonial First State Global Asset Management

    YEAR

    2012

    SECTOR

    retail, urban

    STATUS

    Complete

    IMAGE BANNER BLOCK_Roxburgh_Park_2

    Environmental sustainability was a core consideration in every aspect of the design. Cyclist’s facilities were included for centre staff and pedestrian linkages to trains and buses encourage centre users to use public transport.

    Natural light streams into the building through high-level, translucent glazing that significantly reduces the glare from direct sunlight and illuminates the mall evenly to create a pleasant internal community environment whilst reducing energy usage.

    MEDIA Block LANDSCAPE A_Roxburgh_Park_2
    MEDIA Block LANDSCAPE B_Roxburgh_Park_2
    MEDIA Block SQUARE A_Roxburgh_Park_2

    Natural ventilation is facilitated by the retail mall roof design that directs rising hot air towards high-level louvres that discharge externally.

    MEDIA Block PORTRAIT B_Roxburgh_Park_2

    The town centre development encourages activity throughout the site by providing points of interest that create meeting places for leisure and relaxation.

    The art pieces are a collaboration between local street artists Twoone Bonsai and Sofles. The trio are known for their colourful massive bespoke murals and considered to be a great artistic fit for creating a dynamic piece for the exterior wall of the shopping centre.

    3UP MEDIA BLOCK B_Roxburgh_Park.1_2
    3UP MEDIA BLOCK C_Roxburgh_Park.1_2
    3UP MEDIA BLOCK C_Roxburgh_Park.1_2

    An undulating sloping site that resulted in one entry lobby located significantly higher than the other was overcome by creating a ramped retail mall that formed the main accessway through the new centre and created a pedestrian link between the new centre and existing centre located at the lower level.